""
Om oss
16 jan 2024

Gott Nytt År 2024, ett år när vi tillsammans måste dra åt svångremmen. Hyvää Uutta Vuotta 2024, vuosi milloin me yhdessä pitää kiristä vyötä.

En person drar åt sitt bälte

Under detta år så måste vi alla tillsammans gå ihop och försöka spara. Här följer några enkla råd. Tämän vuoden aikana meidän on yritettävä yhdessä säästä kustannuksissa, tässä muutama vinkki.

Ventilation/ Ilmanvaihto
Hjälp luften att ”hitta rätt”. Luften ”smutsas ner” allra mest i kök och badrum. Därför ska friskluft tas in i sov- och vardagsrummen och sedan försvinna ut genom ventilerna i kök och badrum. Med öppna ventiler får du bättre luft.
Använd friskluftsventilerna. Stäng aldrig ventilerna helt, även om det är kallt ute.
En liten springa påverkar inte rumstemperaturen men behövs för att ventilationen ska fungera. Därmed minskar du också risken för spridning av matos i lägenheten. Vädra kort och intensivt. Då byter du effektivt ut den gamla luften mot ny utan att kyla ner rummet. För att få en jämn och fungerande värme måste luften cirkulera vid elementet. Därför bör du inte täcka element med möbler eller gardiner.

Auta ilma löytämään oikeaan paikkaan, ilma helposti saastuu, eniiten keittiössä ja kylpyhuonessa. Sen takia korvaava ilma on otettava sisälle maku- ja olohuonessa ja sitten poistua keittiö ja kylpyhuoneen venttiileistä. Jos venttiilit on auki saat parempi ilma. Käytä rakoventtiilit, älä koskaan suje niitä kokonaan vaikka ulkona on kova pakkanen. Pikkunen rako ei vaikuta huoneen lämpötilaan, mutta on erittäin tärkeä että ilmanvaihto toimii oikealla lailla. Tän lisäksi estät että levität ruanlaitosta hajua muuhun osaan asunossa. Tuuleta lyhyesti mutta ytimesti, silloin vaihtat ilma ilman että jäähdytät huonestoa. Lämpöpattereiden ympäri ilma pitäisi pystyä liikkumaan vaivattomasti, älä peitä pattereita verhoilla tai huonekaluilla.

Värme/ Lämpö
Vad som är en skön inomhustemperatur är väldigt individuellt, men Pajalabostäder AB´s ambition är att du alltid ska ha 20-21 grader i din lägenhet. Värmeregleringen i alla våra lägenheter sker med automatik och styrs främst av utetemperaturen. Vid vissa tidpunkter på året, inte minst på hösten och i början av vintern med snabba temperatursvängningar, kan det vara svårt för värmesystemet att hinna med att ställa in sig för att ge den optimala värmen dygnet runt.

Mikä on sopiva sisätilan lämpötila, se on henkilökohtaista, mutta Pajalabostäder AB pyrkii pitämään 20-21 astetta asunnoissa. Lämpötila ohjautuu automaatisesta ulkolämpötilan mukaan. Syksyllä ja kevällä on aika milloin on nopeat lämpötila muutokset ulkona ja silloin on vaikea automatiikalla ehtiä mukaan että optimaallinen lämpötila saavutetaan vuorokauden ympäri.

Checkpunkter för dig som hyresgäst/ Vuokralaisen tarkkailupisteet
Pajalabostäder AB har förvisso ett automatiskt system för att ställa in värmekomforten, men det finns några saker du bör tänka på för att vår värmereglering ska fungera på bästa sätt; 

Möblera rätt: Se till att inte ha möbler eller gardiner framför element och termostat. Det hindrar värmen från att sprida sig i rummet.

Vädra rätt: Att vädra är bra, men gör det kort och intensivt, 5-10 minuter. Vädrar du lite och länge släpper du samtidigt ut värmen.

Använd köksfläkt med förnuft: Självklart ska du använda din fläkt när du lagar mat. Men fläkten suger ut mycket luft och därför ska du undvika att den står på ”i onödan”, eftersom det bidrar till att värmen dras ur lägenheten. Dock är det viktigt att verkligen använda fläkten vid matlagning för att inte sprida matos i huset. Så avstå inte från att använda den i syfte att spara värme – viktigt med balans mellan dessa två.

Håll ventiler öppna: Ett flerbostadshus är byggt för att ha en fungerande cirkulation av luft. Om ventiler stängs eller blir igensatta slutar luftväxlingen att fungera effektivt.

Pajalabostäder AB'lla on automaattinen järjestelmä mikä säätää lämpötilat, mutta on muutama asia mitä juuri sinä pystyt vaikuttamaan että lämmönsäätö toimii parhaiteen.

Kalusta asuntoa oikealla lailla, älä laita huonekaluja tai verhoja lämpöpatterien tai termostattin kohdalle, se estää että lämpö leviää huoneen.

Tuuleta oikealla lailla, tuuletus on hyvä mutta tee sitä lyhyesti ja ytimesti, 5-10 minuuttia. Jos tuuletat vähän ja pitkästi niin päästäst lämpö karkuun.

Käytä liesituuletinta hallinalisesti, tietenkin käytät liesituuletin kun laitat ruoka, mutta liesituuletin imee paljon ilma ulos asunnosta ja silloin myös lämpöä.

Tarkista että rakoventtiilit on auki, kerrostalo on rakennettu sillain että pitäisi olla toimiva ilmanvaihto. Jos venttiilit laitettaan kiinnin niin ilmanvaihto myös loppuu.

Mitt element är kallt/ Lämpöpatteri on kylmä
Termostaten på elementet känner av temperaturen i lägenheten och stänger av värmetillförseln när temperaturen är rätta i rummet. Därför kan elementet stundtals vara kallt även kyliga vinterdagar utan att något är fel, dvs att ha kalla element är inget fel så länge rätt rumstemperatur uppnås. Tänk också på att värmesystemet kan ha svårt att komma med snabba temperatursvängningar.

När du känner på elementet ska det vara varmare upptill. Om det tvärtom är kallt upptill och varmt nertill kan elementet behöva luftas så att det varma vattnet kan cirkulera. Gör då en felanmälan.

Lämpöpatterin termostaatti tunnistaa asunnon lämpötila ja sulkee lämmön tulo kuin oikea lämpötila asunnossa on saavutettu, sen takia patterit joskus voi olla ihan kylmiä jopa pakkaspäivillä ilman että jotakin on viallista, eli kylmä patteri ei tarkoita että jottain on väärin niin pitkään kuin asunnossa on lämmin. Muista myös että lämpöjärjestelmä on hidas jos on nopeita ulkolämpötila muutoksia.

Lämpöpatteri pitäisi olla lämmin yläpuolella ja kylmä alapuolella, jos on vastoin päin niin tämä voi kertoa että patteri pitäisi ilmata, silloin teet vikailmoituksen "Mina Sidor" in kautta.

Har du rätt inomhustemperatur/ Onko minulla oikea sisälämpötila?
Två personer kan uppleva temperaturen i lägenheten på helt olika sätt. Det kan bero på vad man gör och om man rör sig eller inte. Men det beror också på att vi helt enkelt är olika som människor.

Så, enda sättet att ta reda på om du har rätt temperatur hemma är att mäta den. Det viktiga då är att du placerar din termometer mitt i rummet, minst en meter ovan golvet, i den så kallade vistelsezonen. Skulle termometern då visa lägre än 20 grader i mer än två dagar är det dags att kontakta oss och göra en felanmälan.

Kaksi henkilöä voi tuntea lämpätilan ihan erillä tavalla, se voi johtua siittä kuinka paljon sitä liikku tai tekee, mutta se myös johtuu siitta että olemme kahta ihan eriä ihmisiä.

Niin ainoa tapa selvittä on mitata lämpötila asunnossa, ja miten tämä tapahtuu? Laita lämpötilamittarin keskelle huonetta 1-1,2 metrin korkeuutteen. Jos lämpötilamittari sitten näyttää alle 20 astetta enempi kuin 2 vuorukautta niin tee vikailmoituksen.

Publicerad 16 jan 2024 10:20
Senast uppdaterad 16 jan 2024 10:20